När min syster gifte sig på Kalmar slott – precis som våra föräldrar gjorde för 67 år sedan.

Både Malin och jag har många kopplingar till Kalmar och Öland och märkligt nog har vi nu gift oss med män som också har det! Malins och mina farföräldrar bodde i Kalmar – på Kalmarsundsparken 23, som jag står framför på en av bilderna nedan. Så varje barndoms midsommar firades i Kalmar, på gröningen vid Kalmar slott. Dessutom hade farmor Carin och farfar Holger först ett sommarställe i Björkenäs i utkanten av Kalmar och sedan på Öland, i Färjestaden. Så på dessa sommarställen var vi varje sommar. Tyvärr har vi inte tillgång till någon av dessa stugor längre. Min farbror Per och faster Marita har dock kvar sitt sommarställe utanför Kalmar och där har jag och mina barn hälsat på några gånger.

När jag började plugga i Lund, blev jag kompis med Ullis från Kalmar, vilket ledde till att jag var mycket på Kalmar nation, men också att jag och hon sommarjobbade i caféet på Kalmar slott en sommar. Jag bodde då hos farmor på Kalmarsundsparken, vilket var underbart för vi fick så fin kontakt med varandra den sommaren. Vi hade varit brevvänner ända sedan jag var liten, men nu fördjupades vår relation.

När jag träffade Richard visade det sig att hans syster Charlotte, Lotta, bor i Kalmar och jobbade som polischef där fram till sin pension. Så då kunde vi börja hälsa på henne och Pejje där. Och Malin träffade Jonny som har ett sommarställe i Bergkvara strax utanför Kalmar. Märkliga sammanträffanden.

Det senaste sammanträffandet är att Rickys son Ludwig är tillsammans med Lisa vars båda föräldrar har flera hus uppe på norra Öland, i trakten av Byxelkrok. Så förra sommaren gjorde vi en underbar resa på norra Öland för att hälsa på dem (och alla andra vi känner i närområdet).

Mycket nostalgi och många minnen

Därför har Kalmar en särskild plats i våra hjärtan, så jag förstår varför Malin ville gifta sig just i Kalmar. Ja, och så gifte sig mamma Barbro och pappa Rolf i Kalmar slottskyrka 1955! Malin och Jonny gifte sig borgerligt i en vacker sal på slottet, men symboliken kvarstår. Så fint! Det blev en supermysig helg i Kalmar! Vi checkade in på Frimurarehotellet som ligger mitt i sta’n och sedan träffade vi Lotta på ett nyöppnat fint italienskt café för en läcker fika. Efter fikat “gjorde vi sta’n”, vilket är ganska snabbt gjort för Kalmar är inte stort. På kvällen bjöd Lotta på finmiddag i hennes och Pejjes superfina lägenhet på Varvsholmen, vid brofästet till Ölandsbron. Vilken otrolig utsikt man har däruppifrån! Över “Kattrumpan” åt ena hållet och Ölandsbron åt andra.

Efter hotellet riktigt goda frukost på lördagen blev vi hämtade av Lotta som skjutsade omkring oss till alla platser jag ville besöka: farmors och farfars grav vid slottet, Kalmarsundsparken där de bodde och så åkte vi till Färjestaden och besökte Paradisverkstaden – en underbar keramikverkstad där jag köpte ett ägg till. Älskar deras keramikägg! Sedan åkte vi tillbaka till hotellet för att piffa till oss inför bröllopet.

Bröllop med nära och kära

Så var det dags för vigseln mellan Malin och Jonny på slottet. De var så fina och vi skålade i bubbel efter ceremonin. De hade bara bjudit in de allra närmaste – sina barn och barnbarn och så vi. Malin var så fin i sin nya klänning som jag fick vara med och välja – och sina smycken som Nanna har designat. Till och med hundarna Siri och Saga hade fått blommor på sina halsband!

Efter vigseln bjöds det på mer bubbel på deras rum på hotellet – bröllopssviten såklart! Och så åt vi middag i en egen matsal på hotellet. Maten var underbart god! Liksom vinerna. Jonnys barn höll ett tal och jag ville naturligtvis också säga några ord. Det var lite speciellt för jag köpte en present till Malin för flera år sedan som passade perfekt att ge henne och Jonny nu. Jag hittade exakt de tallrikar vi åt på hela vår uppväxt i en antikaffär – i ett blåvitt brittiskt mönster – så dem fick brudparet äntligen i present!

Tänk att livet består av så många sammanträffanden och slumpartade möten. Så underbart och spännande det är!

Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Lotta på Gran café i Kalmar
Ricky på Gran café
Gott kaffe, glass och croissant
Middag hos Lotta och Pejje
Framför farmors och farfars hus i Kalmarsundsparken
Kalmarsundsparken 23
På kyrkkogården cid Kalmar slott
Lotta och Ricky bland höstlöven
Jag och Ricky vid farmors och farfars grav
Höstpyntat på graven
Lotta fikar på Paradisverkstaden
På väg mot slottet
Jonny väntar på sin brud
Snart dags fö vigsel
Gäster på ingång
Fler gäster
Lovisa och Gustav, Melker och Alva
Vigsel på slottet
Brudbuketten
Äntligen gifta!
Brudparet
Ronja matchar bubblet
Hundarna gratulerar
Brudparet Malin och Jonny
Ballongleken på middagen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *