Italiensk höst på Millesgården.

Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Och vilket fantastiskt väder vi hade! Denna perfekta, klara höstdag åkte vi till Millesgården på Lidingö (under vårt Stockholmsbesök). “Jag bygger Italien här” sa tydligen Carl Milles när han anlade sitt hem. Från den rymliga nedre terrassen med de stora fontänerna leds man upp genom parken till de övre terrassernas mindre rum med kolonner, skulpturer och formklippta buxbomshäckar. Det var spännande att se varianter (och delar av) skulpturer som jag känner igen från Malmö – och Folke Filbyterstatyn i Linköping.

I konstnärshemmet, där Carl och Olga Milles bodde, har konstsamlingen, arkitekturen och inredningsdetaljerna influenser från parets resor till Italien. Jag läste på någon skylt att Carl Milles var vän med Axel Munthe och ofta besökte Villa San Michele på Capri (en plats jag älskar). Det ser man tydligt. Men i den svenska versionen har pinjeträden bytts ut mot björkar.

Nu är det dessutom två fantastiska tillfälliga utställningar på Millesgården! Dels Stig Lindberg – denna magiska illustratör, keramiker och mönstermagiker! Annes Hus på den nedre terrassen har gjorts om till Gunnel och Stigs Hus och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. Dels en kvinna jag aldrig hört talas om förr – Liselotte Watkins, som även hon inspirerats av det dagliga livet i sin närhet i Rom, dit hon och hennes familj flyttade för ett antal år sedan. Watkins har ägnat lång tid åt att illustrera och måla kvinnor och jag älskar färgerna och enkelheten och lekfullheten i hennes alster!

De tillfälliga utställningarna pågår till och med januari 2022 så se till att åka till Millesgården innan dess, för det är sååå värt ett besök!

Psst! Notera försöket att härma den svartvita bilden av Stig Lindberg i skulpturparken! Med mig i färg haha!

Dagens outfit: Kappa: Acne Studios, beige boots: Diemme, handväska: Dior Bostonbag, Blus: Sand, ljusrosa stickad tröja och kjol: & Other Stories, rutig overshirt: Munthe, strumpor: Baum & Pferdgarten, solglasögon: Chanel. (Rickys gula dunjacka kommer från Lindeberg.)

Utanför Millesgården i Stockholm
Underbara krukor av Stig Lindberg
Rekonstruerad miljö av Stig Lindbergs hem
Otroligt många vackra skupturer på Millesgården
Romulus och Remulus staty, kopia
Vacker skulpturpark vid Millesgården
Vy från Carl Milles hem
Vy över Värtahamnen
Byst utanför Millesgården
Stig Lindberg i Carl Milles trädgård
Jag i Carl Milles trädgård
Ricky tittar på den vackra utsikten
Liselotte Watkins på Millesgården
Tavla av Liselotte Watkins
Vacker kakelugn och målning av Liselotte Watkins
Otroligt vackra pelare i trädgården
Vacker interiör på Millesgården Lidingö
Del av skulptur på Millesgården
Grekisk teatermask
Skulpturer i ateljén Millesgården
Inspiration från Italien
Inifrån Millesgården
Inifrån Millesgården
Man hittar små vackra detaljer överallt

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *