Vilken härlig vecka!

Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Äntligen släppte Danmark på restriktionerna! De öppnade landet helt förra tisdagen, så på torsdagseftermiddagen bestämde vi oss för att köra över bron! Sååå underbart! Vi brukar åka till Köpenhamn någon gång i månaden, så vi har haft lite abstinensbesvär haha. Skämt åsido, vi har mycket sällan köpt öl på svenska Systembolaget före pandemin. Därför fyllde vi bakluckan med öl, gammaldansk och lite annat gott. Vi tankade även bilen (brukar vi göra). Dieseln i Danmark kostar nämligen 11,79 mot ca 21,37 i Sverige! Visserligen är inte den svenska kronkursen lysande, men trots detta sparar man ca 5 SEK per liter! Dessa var de praktiska och rationella skälen till att åka till Köpenhamn.

Den underbara känslan av att vara utomlands igen!

Ja, man är ju såklart utomlands i Köpenhamn, men för oss i Skåne är det så nära att det är som att åka till grannstaden i Sverige. Trots detta känns det mer kontinentalt och internationellt än vad avståndet visar. Det finns en sådan mångfald av allt och danskt hygge är inte bara en skröna. Bara att gå in i en inredningsbutik och njuta av alla galna, färgglada speciella prylar som erbjuds. Eller designeravdelningen på Illum. Eller favoritaffären Mads Nørgaard på Ströget. Jag njuter av att gå omkring och titta på alla färgglada personliga plagg och skor. Vilken inspiration! Det är annat än butikerna hemma som mest säljer grått, svart, vitt och beige – i såväl inredning som mode. Så trist och ensidigt. Därför älskar jag att åka till internationella Köpenhamn, som verkligen känns som en mångkulturell storstad. Utbudet är enormt.

Den stora frågan är nu: shoppade jag något? Ja, jag köpte ett basplagg som jag har velat ha länge – en svart skinnkjol från Samsøe Samsøe. Precis lagom längd och snygg modell. Eftersom rabatten var bra, blev den ändå helt klart prisvärd.

Vi får inte glömma maten! Att gå in i en mysig ombonad restaurang och äta danska smørrebrød och dricka god öl och snaps. Underbart! Den här gången valde vi fiskefilet med remoulade, flæskesteg och lunepastej med bacon och champinjoner (ljummen leverpastej). Vi blev inte besvikna! Och jag hann precis in på Lagkagehuset innan de stängde för att köpa en gigantisk “dammsugare”. I Danmark kallar de den för trädstubbe och det är ju faktiskt mer likt en sådan. Alla deras bakverk är enorma! Jag älskar att de är så stora och generösa. Ska det vara, så ska det!

Utflykt till Kivik

På lördagen var vi (hemligt) inbjudna på 60-årskalas. Vi skulle fira Claes, som trodde att han bara skulle fira med familjen, men Katarina hade i smyg bjudit några vänner också. Vi checkade in på Köpmansgården och sedan gick vi en långpromenad. Bland annat förbi sommarhuset som Susann och Ulf håller på att bygga. Det ligger precis vid fältet där Kiviks marknad brukar hålla till. Utsikten från deras hus är helt fenomenal! Det finns nämligen inga hus som skymmer utsikten över fälten ut mot havet. Vi hade turen att träffa på Susann och Ulf, för de jobbar ofta där på helgerna. Kul att träffa dem igen, för det var verkligen länge sedan!

Champagnen flödade!

Vi promenerade igenom allén mot herrgården och arboretum i Kivik från vårt hotell fram till Katarinas och Claes hus och ringde på. Claes blev väldigt överraskad! Katarina hade haft lite bekymmer med att förklara varför de behövde köpa så mycket mat – och champagne. Hon köpte några extra flaskor och förvarade dem i sin bil. Det var så kul att träffa “min utökade familj”, som Katarina och hennes barn faktiskt är. Vi umgicks otroligt mycket när barnen var små, eftersom alla våra barn är i samma åldrar. Hon har bara pojkar dock. Men vi reste utomlands tillsammans flera gånger med barnen – utan våra män och när jag skilde mig blev jag alltid inbjuden till deras släktträffar. Men nu var det som sagt alldeles för länge sedan jag träffade Victor, Fabian och Casper. Victor har ju till och med två döttrar och söta, kaxiga Elsa var med på festen. Vilken ljuvlig tjej!

Vi fick otroligt god mat och dryck – som alltid! Claes är ju “Vinkännaren på Österlen” och han älskar champagne, så det var det gott om. Han hade dessutom hittat en flaska portvin från sitt födelseår, så den drack vi till kaffet och tårtan – mums. Och så dansade vi allihop när klockan slog 12 och han fyllde år “på riktigt”. I present av oss fick han en brödbox (Katarina tipsade oss) och en guidebok om Island, eftersom de ska dit i sommar. Vilken otroligt lyckad kväll!

Diseln är betydligt billigare i Danmark
Favoritaffär på Strøget
Det var ganska folktomt på Strøget
Vacker arkad i Köpenhamn
Här trivs jag!
Smørrebrød med fleskesteg
Lunepastej
God öl
Snaps hör ihop med smørrebrød
Smørrebrød med fiskefilet och remoulade
Ricky på restaurangen
Liten öl till Ricky och stor till mig
Bagageutrymmet fullt av öl och sprit
Gigantisk dammsugare till efterrätt
Underbar promenad i Kivik
Susann och Ulf i sitt nybygge
Härligt och luftigt
Fritiof Nilsson Piraten
Claes fyllde 60 år
Monika och Katarina
Wilma och Casper
Vackert dukat bord
Tre partytjejer
Göran och Bi
Ricky och Monika
Lilla söta och tuffa Elsa
Fabian och Katarina
Claes plockar fram årgångsportvinet
Portvin från 1962
Härligt partygäng!
Kolla in regnbågen!
Svart brödlåda från Wesco.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *