Tänk vad kul det är att uppleva och lära nytt!

Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Jag är så lyckligt lottad som får lära mig om svensk jämställdhetshistoria. Jag vann ju en digital kurs, anordnad av Fredrika Bremer-förbundet, så nu har jag suttit fem tisdagskvällar i rad och lärt mig massor. Inte minst givande har samtalen mellan oss åtta deltagande kvinnor varit. Kursledaren berättade i början att vi som deltar är födda under sex olika decennier och det innebär att vi alla har olika infallsvinklar och perspektiv på saker och ting – vilket naturligtvis har berikat alla diskussioner oerhört. Till exempel är en av kursdeltagarna så pass åldersrik att hon haft besök av Elise Ottesen Jensen på flickskoleseminariet – i egen hög person.

Vem var Elise Ottesen Jensen?

Elise Ottesen Jensen var en av grundarna till RFSU och hon brann för sexualupplysning och sexualpolitik. Elise rasade mot ”köns- och klasslagarna” som förbjöd abort och preventivmedelsupplysning och hon reste land och rike runt och agiterade. I samband med föredragen provade Ottesen Jensen in pessar på kvinnor, ibland under väldigt primitiva förhållanden – bakom draperier i kalla och dragiga föreläsningslokaler, i uthus med mera. Under fem år fick 1800 kvinnor pessar inprovat av Ottesen Jensen.

Veckans läxa.

Jag ser mycket fram emot att få hemskickat hela kursen digitalt, för det är mycket som jag gärna vill repetera. Kursen var riktigt bra upplagd och inför varje avsnitt fick vi en läxa. Det kunde handla om att välja en av de första fem kvinnorna i riksdagen och presentera henne för de övriga. Eller välja vilken jämställdhetsreform som ska realiseras först och presentera den som en nyhet i Hertha (Fredrika Bremersförbundets tidning). Med historien som redskap skapades otroligt bra diskussioner oss deltagare emellan.

Jag vill alltid lära nytt och ständigt vara nyfiken!

Och utmana mig själv. Och även om den här kursen gick via Zoom så “träffade” jag flera nya intressanta människor och lärde mig mycket nytt. Jag inser till exempel att kvinnans historia är otroligt kort. Det är “bara” 100 år sedan vi fick rösträtt och fortfarande idag införs nya lagar som borde varit på plats för länge sedan. Samtyckeslagen är den senaste. Jag inser också att även de jämställdhetsreformer och -lagar som vi trodde var på plats fortfarande ifrågasätts. Vilket innebär att jämställdhetsfrågan hela tiden måste hållas aktuell. Tänk bara vad “Me too” rörde upp och blottlade! Jag är också tacksam för alla de kvinnor som har gått före och kämpat för kvinnors rättigheter. Som de har fått kämpa i motvind – tack för de otroliga insatserna!

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *