Jag pratar om Halston.

Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Den fantastiska dramadokumentären med magnifika Ewan McGregor i huvudrollen. Efter att ha sett denna miniserie om modedesignern Halston var jag tvungen att köpa parfymen – utan att ens veta hur den doftade (även om jag kommer ihåg den från 80-talet). Bara historien bakom flaskan är ju spännande! Tydligen designade hans kvinnliga assistent och vän Elsa Peretti flaskan och han fick kämpa länge för att få producera en flaska med böjd hals. Det blev ju betydligt mer komplicerat att fylla flaskorna maskinellt när de hade en böjd form – men visst är den vacker! Men Halston böjde sig inte eller gav upp. 1975 lanserade han doften Halston tillsammans med Max Factor – och den sålde för 85 miljoner dollar på bara ett par år. Lite mer spännande kuriosa om doften: när han skulle välja ut parfymens noter inspirerades han av doften av liljor, doften av sina cigaretter och doften av sin partners suspensoar!

Se dokumentären! Den är gripande.

Jag blev otroligt fascinerad av hans livsöde och som så många andra kreativa och konstnärliga människor var han för tidigt ute med sina idéer och tankar. Han blev dock otroligt framgångsrik under en period, för att sedan förlora sin moraliska kompass på grund av högmod och droger. Han var stammis på discot Studio 54 i New York och omgav sig med den tidens kändisar (Liza Minelli, Elisabeth Taylor och Bianca Jagger var nära vänner). Han dog 1990 i ung ålder, endast 57 år gammal, i aids – som på den tiden var en dödsdom.

Historik om Halston

• Halston slog igenom när han designade Jackie Kennedys hatt.
• Hans design var modern – även med dagens mått
• Han var lika känd för sina kändisvänner som för sin design
• Halston gjorde ”en H&M” – men för tidigt
• Märket och legenden lever vidare. Bara att jag fortfarande kunde beställa parfymen är häftigt, även om jag fick göra det via en amerikansk webbshop.

Så vad tycker jag då om doften på Halston parfym??? Njaaaee, den är kanske lite väl “damig” för mig, men flaskan är sååå vacker, liksom historien bakom.

Bild nederst med Ewan McGregor i rollen som Halston till vänster och Halston själv 1975. Foto: TT Nyhetsbyrån.

 

Halston parfym
Ewan McGregor som Halston och Halston själv 1975. Foto: TT Nyhetsbyrån

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *