Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Tänk när vi har kommit så långt att vi kan anlägga den, suck…

Vi var på jakt efter en trädgårdsdesigner, för även om vi inte har kommit så långt med huset (vi har inte ens gjutit grunden än), så tycker jag det är bra att ha en grundplan för hur trädgården ska se ut. Hur ska man förflytta sig i trädgården, var ska bilarna parkeras, var ska olika sittgrupper placeras, belysning etc. Vi har massor av idéer själva, men vi ville ha någon som kunde se helheten – och få ner den på papper – skalenligt. Sedan tycker jag alltid att det känns skönt att ta hjälp av expertis – inom alla områden. När man pratar med ett proffs får man nya idéer och lär sig sådant som man inte visste innan, eller ens tänkt på.

Det är alltid bra att prata med alla för man vet aldrig…

Vi var som sagt på jakt efter en trädgårdsdesigner och vi frågade runt bland kompisar och kollade upp några ställen. Sedan plötsligt en lunch när vi var på vårt nya favoritlunchställe i Malmö – Café Live – pratade vi med den supertrevliga kvinnan som driver restaurangen. Vi snackade om ditt och datt och frågade: Är det här ett familjeföretag? Jodå, säger hon. Min man jobbar i köket, men bara tillfälligt eftersom han egentligen är trädgårdsdesigner. Trädgårdsdesigner, sa vi och tittade på varandra. Perfekt! Sedan har Anders Mårtensson varit nere hos oss i Höllviken och kollat vår trädgård och hört om vad vi har för önskemål och i måndags presenterade han ett första förslag – en skiss på hur det skulle kunna se ut.

Trädgårdsdesigner Anders Mårtensson visar sina skisser för trädgården

En vildvuxen dröm i grönt – lila – vitt

Vi vill behålla vår skogstomt till stora delar och vi vill absolut endast satsa på växter som trivs naturligt i sandskogsmiljö. Tyvärr har vi varit tvungna att fälla vissa tallar och andra träd eftersom de stod där huset ska ligga, men vi kommer att återplantera en del, bara mer lågväxande.

Vi är supernöjda med första förslaget från Anders så här långt! Han har helt fångat vad vi är ute efter och har anlagt flera trädgårdar på Näset, så han vet vad som funkar. Han har tänkt på att göra små vallar med träd som insynsskydd och en spännande lösning på baksidan av huset som vi nästan tyckte var “förlorat område”. Växterna han valt är två sorters lavendel, salvia, ljung, ormbunkar, buxbomsbollar i olika storlekar och två sorters lågväxande buskiga tallar, högt gräs och en yvig grässort som kommer bli vacker mellan buxbomsbollarna, se även moodboard från Pinterest nedan så förstår ni känslan. På portalerna ska pipranka växa och vi ska ha vindlande träspångar en bit upp från marken som bland annat leder till vår grind där vi går ut när vi ska till stranden. Parkeringarna täcks med en slags grövre och mörkare singel och vi kommer ha en gång i singel från parkeringen fram till entrén på framsidan. Från parkeringen till “nya entrén” föreslog han trampstenar, vilket jag tycker är en toppenbra idé! Det är så fint också att ha växter på olika nivåer! I vår “köksträdgård” föreslog Anders ett antal “rör” i olika höjder, där vi kan plantera björnbär, örtkryddor, krusbär, smultron eller vad vi nu känner för. Våra exotiska växter (olivträd, citrusträd etc) får vi ställa på trädäcket och vid poolen. Det här kommer bli jättebra! Längtar tills vi får se vår drömträdgård live!

Btw fick jag en idé när vi körde vackra Strandvägen hem från Lousiana i helgen. Jag såg att en familj byggt ett växthus på sin takterrass. Det ska vi också ha! Så coolt!

Inspirationsbilder från Pinterest
Mer trädgårdsinspiration från Pinterest

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *