Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Fantastiska kvinnor i surrealismen

Vi åkte till Louisiana med Jeanette och Claes och upplevde en fyllig och färgstark utställning i ett soligt Danmark. Märkligt nog den första samlade presentationen av kvinnliga surrealister. Kvinnor har spelat en mycket stor roll i surrealismen, trots att de aldrig blev lika kända som Magritte, Mirò, Dalí och Ernst. Den mest kända är väl Frida Kahlo. Dessa kvinnor var feminister som tröttnat på det manliga perspektivet och på samtidens snäva könsroller. De längtade efter förändring. Många av motiven är självporträtt, djur som symboler för transformation och demontering och betraktelser av den kvinnliga kroppen. Det var mycket intressant att läsa om de kvinnliga konstnärernas livsöden. De flesta kom från välbärgade hem, eller hade föräldrar som själva var konstnärer. Kan tänka mig att det hade varit svårt för mindre bemedlade på den här tiden att välja något så “onyttigt” som konstnärsbanan… Det ligger i tiden att återupptäcka kvinnliga konstnärskap och det är iallafall en början!

Jag och Jeanette på surrealistitställning
Lunch på Konsthallens Café
Mona Lisas öga
Frida Kahlo
Richard på utställningen
Jeanette och Claes och Richard på Louisiana
Jag framför färgade garntrådar
Liggande kvinna
Självporträtt Frida Kahlo

Utställning av Tetsumi Kudo

Vi passerade också förbi en bisarr utställning av Tetsumi Kudo, en japansk performancekonstnär. Hans flourescerande färger och figurer i krukor och burar ska manifestera en kommande era där människa, planta och maskin smälter samman i symbios. Coolt, men absurt och mörkt.

Flourescerande blommor av Tetsumi Kudo
Jag med neonblommor
Manshuvud i bur av Tetsumi Kudo

Dansk “frukost” i strålande solsken i Rungsted havn

Vi avslutade dagen med en underbart god “frukost” bestående av fiskefilet och pommes med remoulade. Till detta en rejäl öl. Vi kunde till och med sitta ute i det soliga vädret! Kan varmt rekommendera ett besök i Rungsted havn! Här ligger många stora lyxiga båtar och det finns flera restauranger och butiker att besöka. Det roligaste är ändå att sitta och titta på alla människor i alla åldrar och av alla sorter som passerar förbi på strandpromenaden!

Dansk "frukost" i Rungsted Havn

2 Comments

 1. Jeanette Albinsson

  Härliga bilder från en fantastiskt trevlig dag.

  Reply
  • Fredrika Selen

   Jaaa, det var mysigt! Tänk vilken tur vi hade som hann till Danmark innan de stängde gränserna! Kram

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *