Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Fötterna är basen.

Och om fötterna mår bra och fotställningen är rätt, ja då funkar knäna, höfterna, ryggen. Du kan till och med bota spänningshuvudvärk genom att träna fötterna! Allt detta förutsatt att du inte har andra problem med knän, höfter, rygg såklart. För mig blev det lite av en aha-upplevelse när min sjukgymnast frågade mig om jag kunde spreta med tårna. Ni vet, som man spretar med fingrarna. Rakt ut åt sidorna, inga uppåtpekande tår etc. Jag går regelbundet hos sjukgymnast eftersom mitt ena knä hamnar lite ur position hela tiden och hon vrider det rätt igen. En konsekvens av att jag släppte kryckorna för tidigt efter min andra höftoperation så knäet drabbades. Svar nej, jag kunde inte spreta med tårna som med fingrarna. Men nu har jag tränat upp fötterna så jag kan det.

Tänk på!

Foten är  sinnrikt konstruerad, med optimala förutsättningar för stötabsorbering och anpassning till olika underlag. I vår fot har vi cirka 28 ben, 56 leder och 38 muskler, och mer än 100 ligament! Så det är inte så konstigt om vi behöver träna dessa också! Särskilt när man blir lite äldre och fötterna har varit med ett tag och misshandlats i trånga skor, höga klackar och gått på hårda underlag i många år…

Akut Mortons syndrom

Det här med fotträning blev aktuellt härom dagen när Ricky plötsligt fick superont ovanpå foten, mellan två tår. Han kunde knappt gå. Det visade sig att han hade drabbats av Mortons syndrom, som innebär att man får ont i främre delen av foten. Det beror på att en nerv under en längre tid klämts mellan två av framfotens ben. Då kan nerven förtjockas och klämmas ytterligare. Mortons sjukdom kan bero på skor som passar dåligt eller är för hårt åtsnörda, eller att det främre fotvalvet är lite nedsjunket. Eller att man går för mycket i höga klackar, men det hoppas jag inte gällde för Ricky…

De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa speciella skoinlägg. Vi åkte till en butik för sjukvårdsutrustning här i Malmö och Ricky kunde köpa pelotter – inlägg som stöder fotvalvet så främre delen av foten avlastas. Detta lindrade hans smärta direkt och nu tvingar jag honom att träna fötterna också. Det är ju så enkelt  – och viktigt! Kvinnan i sjukvårdsbutiken berättade om en extremt muskulös kille som kommit in till henne – sixpack och det hela – och klagat över smärtor i fötterna. De var helt slut. – Du har muskler i fötterna också, sa kvinnan till honom. – Har du glömt dem alla gånger du varit på gymmet och kört bänkpress etc? Klok kvinna.

På en träningsresa var jag med på ett helt pass som ägnades fötterna

På mitt favoritträningsställe – Playitas på Fuerteventura – kan man testa alla möjliga pass. Där var jag med på ett fotpass och lärde mig en hel del bra övningar. Bland annat att ta en golfboll och rulla den under fotvalvet. Trycket kan man själv bestämma, men det ska kännas. Det funkar även med en foam roller. Ett par andra bra övningar jag fått av min sjukgymnast är följande: Ställ dig i början av en matta. Dra dig framåt med små små steg där du viker in tårna för varje litet steg. Gå så framåt på hela mattans yta. När du står i andra änden av mattan: vik in tårna på båda fötterna och dra dig bakåt med små små steg (se bild ovan. Ber om ursäkt för mina fula fötter där naglarna verkligen skulle behöva målas). Upprepa dessa övningar några gånger.  Tåhävningar är också jättebra – då tränar du balansen samtidigt. Bra att göra framför TV:n. Om du har mattor vill säga. Kvinnan i sjukvårdsbutiken sa att det är ett problem idag att vi bara har hårda golv och inga mattor. Himla tur att mattor börjar bli så trendiga igen! In med stora mjuka mattor och heltäckningsmattor, så är du snäll mot fötterna på samma gång!

Så det är bara att sätta igång: börja träna dina fötter!

Ricky har numera pelotter i sina skor

2 Comments

 1. Madelaine Tornheden

  Håller fullständigt med dig! Fötterna är mycket viktiga. Ett kinesiskt ordspråk säger “Det syns i ansiktet när du har ont i fötterna”. I brist på mattor kan man lägga en handduk på golvet och “knöggla” ihop med tårna. Själv skall jag ut och köpa en golfboll -:) !

  Reply
  • Fredrika Selen

   Ja det är rätt, det såg jag på ett av mina favoritprogram – Fråga doktorn. Knöggla handduk alltså. Jag kan be Ricky ta med en golfboll när vi kommer!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *