Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Känner du till vem hon var?

Jag är inte döpt efter Fredrika Bremer, trots att man kan tro det. Det är snarare så att mina föräldrar ville att deras döttrar skulle ha lite mer ovanliga namn. Min syster, som är född 1959, heter Malin. Men, det är väl inte ovanligt, tänker du… Jo, det var det faktiskt innan Malin på Saltkråkan blev alla tjejers förebild (och alla killars våta dröm). Efter Astrid Lindgrens Saltkråkan blev Malin ett relativt vanligt tjejnamn. Faktum är att när syrran föddes tiggde och bad barnmorskorna och sköterskorna på Linköpings BB att hon skulle slippa heta Malin. ”Hon som är så söt, ska inte ha ett så fruktansvärt fult namn.” Tiderna förändras.

Bortglömd Bremer

Tillbaka till Fredrika. När jag växte upp och fram till för ca 20 år sedan och jag presenterade mig som Fredrika, sa typ 80% av alla jag hälsade på: ”Bremer då eller?” Det är med lite sorg i hjärtat som jag konstaterar detta. Idag vet få människor vem Fredrika Bremer var, så nu tänker jag berätta det:

Romanens moder

Fredrika Bremer anses vara den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär och som författare introducerade hon den realistiska romanen i Sverige. Hennes roman Hertha blev opinionsbildande,. Efter livliga debatter beslöt riksdagen 1858 att ogifta kvinnor skulle få rätt att ansöka om att myndighetsförklaras (gifta kvinnor blev myndiga först 1921). Redan under sin livstid var Fredrika Bremer internationellt uppmärksammad och hennes böcker såldes över hela Europa. Även i Australien var hon uppskattad. Under 1830-talet befäste hon sin ställning som den svenska romankonstens främsta namn.

Vilken fantastisk kvinna! Fredrika Bremer-Förbundet bildades 1884 av Sophie Adlersparre. Det är en av Sveriges äldsta kvinnoorganisationer. Sedan 1914 ger förbundet ut tidskriften Hertha.

Internationellt – och fortfarande ovanligt

Jag är mycket stolt över att bära namnet Fredrika, även om jag inte fått namnet efter Fredrika Bremer. Dessutom funkar det på de språkområden där jag vistas: engelska, franska, italienska, spanska. Finns inget vackrare än när min dåvarande italienske pojkvän någon gång på 80-talet uttalade mitt namn ­– Federica.

Vill ni veta något märkligt? Jag har levt i 55 år och INTE EN ENDA gång har jag träffat någon annan som har Fredrika som tilltalsnamn. Så när det gällde mig, lyckades mamma och pappa definitivt. Jag fick ett ovanligt namn.

Fredrika Bremer

4 Comments

 1. Sannie

  Får tyvärr hålla med dig att kunskapen om Fredrika Bremer har fallit i glömska för många.
  Ändå lever förbundet fortfarande och vi kämpar för att nå ut med kunskapen om jämställdhet mm.
  November 2019 startade jag upp en krets i Malmö. Du hittar oss på facebook samt på förbundets hemsida. fredrikabremer.se

  Reply
  • Fredrika Selen

   Spännande! Det ska jag absolut kolla upp! Jag kollade för ett par år sedan, men då fanns ingen förening i närheten. Då ses vi kanske så småningom!

   Reply
 2. Per

  Hej Fredrika!
  Ja du har fått namn efter en verklig föregångskvinna! Carina Burman har skrivit en bra biografi om Fredrika Bremer. När Marita & jag var i Havanna för ett par år sedan, fick vi oförhappandes se en plakett på ett hus, vilken påtalade att där hade Fredrika Bremer bott under sin vistelse i staden.
  En annan kvinna värd att känna till är Elin Wägner. Om henne har Ulrika Knutson, bördig från Kalmar, nyligen gett ut en läsvärd biografi. Hon, Elin Wägner alltså, ligger f.ö. begravd i Lund!
  Allt gott! / Farbror Per

  Reply
  • Fredrika Selen

   Ja, det är coolt! Det coolaste är att efter att jag skrivit det inlägget blev jag kontaktad av ordföranden för Fredrika Bremerförbundet i Malmö! Hon hade hittat min blogg. Så nu är jag medlem och ska så småningom gå på mitt första möte! Stort tack för tipsen om biografierna!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *