Allt började med ett blogginlägg i början av förra året…

Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Eller, ja, egentligen började ju allt när jag döptes till Fredrika. Jag är ju namne med Fredrika Bremer, så jag reflekterade i ett blogginlägg över varför så få minns henne idag. Och ännu färre minns hennes gärning. Efter det inlägget blev jag kontaktad av ordföranden för Fredrika Bremerförbundet i Malmö, så jag tänkte att då provar jag väl att gå med – och se vad de har på agendan. Eftersom det inte har varit möjligt att träffas, så ägde det första mötet rum först för ett par veckor sedan. Det var lite kul att se reaktionerna när jag sa vad jag hette, haha.

En av Sveriges äldsta kvinnoorganisationer

Det var intressant att gå på mötet och jag ser fram emot att gå på fler, så jag får lite mer kläm på vad de gör. Jag är ju egentligen ingen föreningsmänniska, men det är för ett gott syfte. Jag gillar att föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. Deras fokusfrågor är: “Fler kvinnor där makten finns” och “Fler män där barnen finns”. Även jämställda löner är en av deras stridsfrågor. Deras senaste projekt är en kurs i “Livslång ekonomi”, d v s vikten av att kvinnor och män har samma löner, pensioner och ekonomiska och juridiska villkor som män – i alla skeden av livet. Och jag skriver under på detta, så varför inte? Jag förundras även över att mäns våld mot kvinnor kan fortgå år efter år. Det måste ju få ett slut.

Jag vann en kurs i 1900-talets svenska jämställdhetshistoria

Efter ett quiz på mötet vann jag en distanskurs, så på tisdag kväll och 5 tisdagskvällar framåt så kommer jag att få följa med på en resa genom jämställdhetshistorien. Spännande och lärorikt. Jag ser mycket fram emot att få lära mig mer! Ska också bli intressant att gå på fler fysiska möten med Fredrika Bremerförbundets Malmökrets.

Fakta om Fredrika Bremer

Fredrika Bremer anses vara den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär. Hon skrev den första realistiska romanen i Sverige. Romanen Hertha blev opinionsbildande och efter en livlig debatt beslöt riksdagen 1858 att ogifta kvinnor skulle kunna ansöka om att myndighetsförklaras!!! (gifta kvinnor blev myndiga först 1921). Redan medan hon levde blev hon internationellt erkänd och hennes böcker såldes över hela Europa och i Australien.

Det behövs fler Fredrikor därute. Gå med du också!

Du behövs också i Fredrika Bremerförbundet!
Digital kurs i jämställdhetshistoria under 1900-talet

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *