Äcklig upplevelse för hela familjen!

Jag vill gärna tipsa om en spännande utställning, som lockar även de som säger sig hata att gå på museum. Även ungdomar tycker detta är kul – jag lovar! Det handlar om Disgusting food museum, som du hittar på Caroli city i Malmö. Vi var där i julas – jag, Ricky, Nanna och Klara – men utställningen finns fortfarande kvar. Det var fascinerande – och mycket äckligt! Man får dofta och smaka på maträtter som man helst inte vill veta vad de består av.

Följ min blogg med Bloglovin

Får det lov att vara lite fermenterad haj, surkålsjuice eller torsksperma?

Utställningen visar 80 av världens äckligaste maträtter. Vågar du lukta på världens mest stinkande ost? Eller smaka på godis som görs med metallrengöringsmedel? Eller titta på ost fylld med larver från Sardinien och rostade marsvin från Peru (som Klara smakade när hon var där – isch)? Det är spännande att gå runt och titta och lukta. Man får även sticka in huvudet i en trälåda och när man har huvudet därinne kommer en puff äcklig doft. Som ni ser av våra miner på fotona är den mindre angenäm…

Inträdesbiljetten är en spypåse

Ifall man mår illa, har man som tur är spypåsen till hands. Det finns även en skylt i entrén som talar om hur många dagar som har gått sedan någon spydde senast. ”Det händer då och då” säger killen i entrén med ett stort leende.

Jadå, man får lov att provsmaka!

Vi hade bestämt redan innan att vi skulle prova surströmming. Jag har på min bucket list att testa det någon gång i mitt liv. (Ja, jag är fullt medveten om att det inte är på det här sättet surströmming ska avnjutas – men nu är det ändå gjort.) Klara fick lite panik, eftersom en bit surströmming fastnade mellan hennes tänder! Jag provade även Durian – världens mest illaluktande frukt som kommer från Thailand. Den luktade pyton, men smakade inte så illa.

Jag skippade skalbaggarna och larverna

Det är ju kulturellt betingat vilken mat man tycker är äcklig. Det som är utsökt för en person kan vara vedervärdigt för en annan. Jag älskar till exempel inlagd sill och kräftor. Det kan folk från andra kulturer inte förstå. Medan jag har svårt att tänka mig att äta ägg som har marinerats i pojkurin (obs! pojkarna måste vara oskulder)! Kan vi börja äta miljömässigt hållbar mat i framtiden genom att utmana vår uppfattning av äckel? I framtiden äter jag kanske feta larver, råttor och kackerlackor med god aptit?

 

Smaklig spis!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *