Vi var bjudna på middag i Malmö, så då passade vi på!

Vi förenar nytta med nöje – som alltid! Eller nytta och nytta förresten… Det är ju enbart ett nöje att bli bjuden på middag hos Susann och Ulf, som  bor i Malmö tillfälligt, medan deras nya lägenhet i Lund håller på att byggas. Men vi passade på att göra lite nyttiga ärenden i Malmö city när vi för en gångs skull var där (Ricky köpte till exempel en ursnygg vårjacka på Lindeberg, lite Bond style).  Måste dock erkänna att jag var lite besviken på just själva shoppingupplevelsen. Är inte riktig kul att stå i kö utanför en butik – i ösregn!

Vi checkade in på anrika Savoy.

Jag har aldrig bott på Savoy, så det känns som något man vill checka av på sin bucket list. Det är ett vackert hotell med en anrik historia och nu renoveras hotellet rum för rum. Enligt tjejen i receptionen är nu de flesta rummen färdigställda.

På platsen där Savoy ligger idag (mitt emot Malmö Centralstation) fanns på medeltiden en gästgivaregård. 1862 byggdes ett hotell på platsen som fick namnet Hotell Svea. Ett 20-tal år senare döptes det om till Hotell Horn, efter den dåvarande ägaren. Namnet Savoy fick hotellet 1902, uppkallat efter Hotel Savoy i London. Hotell Savoy har, liksom Hotell Mollberg i Helsingborg, skapat två blandningar av Zoégas kaffe: Skånerost (f d Horns Blandning) respektive Mollbergs blandning. Och ja! Kaffet till frukosten var gudomligt gott!

Kändisar som passerat revy.

Hotellet är känt för att Sten Broman och Fritiof Nilsson Piraten hade stambord på restaurangen. Piraten har även givit en känd och vällustig skildring av ett smörgåsbord på dåvarande Hotell Horn i romanen Bock i Örtagård. För Richard är Savoy oerhört välkänt, eftersom hans familj åt söndagsmiddag där ofta under 70-talet. Då träffade de även på Sten Broman och Fritiof Nilsson Piraten.

Vi var i gott sällskap på hotellet. Många prominenta gäster har passerat under årens lopp, se guldtavlan med alla välkända namn. Bland annat åt Lenin smörgåsbord här 1917 på sin väg till Stockholm. Enligt min son Valter passade han också på att köpa en minkpäls på Mattssons päls som låg ett stenkast från hotellet (är numera stängt).

Fantastiskt trevligt och gott hos Susann och Ulf!

Framåt kvällen promenerade vi till Susann och Ulfs tillfälliga lägenhet på St Nygatan. Det var en rymlig och härlig lägenhet (om än lite opraktiskt planerad) i funkisstil. Där fick vi en jättegod skaldjursgryta som Susann lagat och Patisserie Davids välkända semlor till efterrätt. Så gott och trevligt! Tack till er! Det märkliga var när vi skulle promenera genom sta’n tillbaka till Savoy. Klockan var väl ca 1 på natten och staden var helt öde. Vi mötte inte en människa – en lördagskväll mitt i city! Det kändes som att vi var med i en undergångsfilm där bara vi överlevt katastrofen. Zombierna anfaller typ…

Mäktiga tak i foajén
Vi var i gott sällskap bland gästerna
Vi tog en toast skagen på Bishops arms vägg i vägg
Det häftiga biblioteket
Vackra fönster med målat glas i trappan
Svart-vita golv i entrén
Vacker trappa
Antik klocka i hotellfoajén
På väg till kvällens middag
På middag hos Susann och Ulf
Underbart god fiskgryta
Utsikten från hotellrummet
Frukost i gamla matsalen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *