Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Jag fick en fråga…

Kan inte du skriva om ditt yrkesliv, hur du hamnade som copywriter och delägare på en reklambyrå (för det är det jag jobbar med när jag inte bloggar)? Jo, absolut. Här kommer det:

Jag har ju inte skrivit så mycket om mitt yrke och jobb, men det är kanske dags för det nu. Jag är språkmänniska och humanist. Punkt. Inte språk + ekonomi eller språk + teknik. Tyvärr… Så efter att ha gått humanistisk halvklassisk (6 timmar latin i veckan) på Katedralskolan i Linköping så visste jag inte riktigt vad jag ville plugga på universitetet. Jag ville ju inte kombinera humaniora med något annat. Eftersom jag var politiskt aktiv på högstadiet och gymnasiet och gillade samhällsvetenskap så tänkte jag att juridik nog kunde vara något för mig!

Min tid som aspirerande jurist – alltför trist.

Sagt och gjort, Jag sökte till juristlinjen i Lund. På den tiden pluggade de flesta från Linköping i Uppsala, så därför valde jag Lund haha. Jag tänkte att skåningar stod med fötterna på jorden och det gillar jag! Det senare stämde, men tyvärr var inte juridik något för mig. Det var alldeles för inboxat och strukturerat. Ingen plats för kreativitet och galenskap! När jag började drömma lagtext på nätterna insåg jag att jag måste satsa på något annat, något som jag brinner för.

Min tid som möbelförsäljare och au pair – man lever så länge man lär.

Sagt och gjort, jag tog ett tillfälligt jobb på Jönssons möbler i Veberöd och sökte samtidigt au pairjobb i franskspråkiga länder, för nu skulle jag fundera på vad jag ville bli (och samtidigt lära mig franska). Hade det varit idag hade jag pluggat i Frankrike, men på den tiden kunde man inte söka studielån utomlands, så jag var tvungen att ha en inkomst. Det blev Genève, men det funkade bra eftersom schweizarna talar långsammare – fördel när man ska lära sig ett språk! (Jag lovar att berätta mer om min schweiziska familj så småningom).

Min tid på Kulturvetarlinjen – kul!

Efter ett spännande och galet år i Genève kom jag tillbaka till Lund för att plugga på Kulturvetarlinjen. Jag valde den linjen, för där fick man förtur till de kurser som jag ville gå. Nu skulle jag nämligen sikta mot ett jobb på bokförlag (eller starta ett eget). Då kunde jag även få nytta av den juridik och ekonomi jag hunnit läsa på juristlinjen, tänkte jag. Så nu skulle jag läsa litteraturvetenskap.

Min tid som redaktionsassistent – lärorik.

Sagt och gjort. Jag ”började om” på universitetet, nu med andra ämnen: litteraturvetenskap, nusvenska, franska… När jag var nästan klar med min fil kand började jag söka jobb och mitt första jobb var som redaktörsassistent på en hälsotidning. Perfekt förstajobb eftersom jag fick stort ansvar och lärde mig Mac ordentligt. Alla på redaktionen fick de senaste och bästa Macarna vilket var superlyxigt. Gick till och med kurs i design på Mac, eftersom vi producerade tidningen själva. Men efter ca 3 år fick jag kicken eftersom de bestämde att all produktutveckling på förlaget skulle ske i England. Och det var sist in, först ut som gällde.

Min tid som arbetssökande – kort.

Sagt och gjort. Jag fick eld i röven, vilket var bra eftersom jag ändå tänkt gå vidare och söka nytt jobb. Nu räckte det inte att tänka, utan det var action som gällde. Vad gör man om man älskar att skriva, men inte har tålamod att skriva låååånga texter? Om man är kulturintresserad, men samtidigt kommersiellt inriktad? Om man vill fördjupa sig, men inte grotta ner sig, typ forska? Om man älskar att synas och höras och träffa massor av människor? Efter att ha gjort ett provjobb i konkurrens med tre andra utvalda sökande fick jag mitt drömjobb som copywriter på en reklambyrå i Malmö. Whoops, tänkte jag. Bara 23 år gammal och jag har fått mitt drömjobb! Vad ska jag nu sikta mot?

Min tid som egen företagare har varit perfekt!

Det passar mig perfekt att jobba som copywriter och även att driva eget – som fick bli nästa steg efter att jag fått mitt drömjobb och jobbat på några olika byråer i Malmö! Jag får skriva, jag får lära mig om nya ämnen och branscher hela tiden. Jag träffar massor av kul människor, jobbar framtidsinriktat och varje projekt är kort, man får snabbt ett konkret resultat (hemsida, broschyr, skylt, presentation, grafisk manual etc). Inga långbänkar här inte!

Jag trivs med andra ord mycket bra med mina livsval hittills och vem vet vad som händer härnäst?

 

Rak vision i Malmö AB
Våra orange plastblommor skapade av Margareta Forslund

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *