Klicka här för att följa min blogg med Bloglovin!

Men vi älskade mattan direkt och det är ju det viktigaste!

Vi (Ricky) var riktigt duktiga på att pruta, men lite lurade blev vi kanske ändå… På ett sätt var det inget spontanköp eftersom vi har bestämt oss för att lägga två riktigt stora äkta mattor bredvid varandra på golvet i vardagsrummet (Charlottas idé från början – tack för den!) Vi har redan en stor röd/svart persisk matta, så nu ville vi komplettera med ytterligare en matta i härliga färger. För tillfället har de en utförsäljning av mattor nere i Malmö hamn, så vi åkte dit. Och vips hade vi blivit med ny matta! Den blev riktigt fin under matbordet. Notera de fina tofsarna på mattfransen. Älskar de olika färgerna man bundit dem med! Nu måste vi köpa en ny duk bara…. Passar inte med blåvitt Paisley-mönster längre.

Kuriosa om vår nya matta

Mattan vi köpte är inte antik utan relativt nytillverkad. Zieglermattorna tillverkas i Pakistan, Indien och Kina och har blivit oerhört populära tack vare deras inspiration från äldre persiska mattor. Man lägger mycket stor omsorg om att bevara traditioner och anor från den gamla mattillverkningen. Vid tillverkningen används naturliga växtfärger, handspunnen ull och i stor utsträckning samma material som för flera hundra år sedan. Slutligen antikbehandlas mattan med hjälp av stenar. Den gnuggas med stenar under tvättningen för att slita bort luggen. Därefter bleks mattorna i kraftigt solljus och i dag krävs det ett tränat öga för att skilja en originalmatta mot en reproduktion vilket är ett gott betyg för att pakistanierna verkligen lyckats.

Mattan vi köpte kallas Bakhtiar och tillverkas av slitstark ull. Dessa mattor är mycket hårt slagna, vilket gör dem tjocka och solida, och de anses tillhöra de mest slitstarka av de persiska mattorna. Ett välkänt mönster är det så kallade Khesti (trädgårdsmönster), där mattan är indelad i rutor med växter och djur, symboliserande den persiska trädgården. En kille i  mattaffären berättade en söt historia för oss om mönstret till originalet (som vår matta inspirerats av). Han sa att det i en persisk stad bodde en kunglig familj i ett slott och de hade en underbar prunkande trädgård med en massa växter och djur. Men deras ena dotter tålde inte växterna och blommorna. Hon var helt enkelt allergisk mot dem (vilket man inte förstod då). Kungen lät då mattvävarna väva en matta med alla växterna och blommorna invävda i mönstret. Han tog med andra ord in naturen i hemmet till sin dotter.

Från sommarstuga till permanenthus

Den övergripande planen är att göra sommarstugan mindre “sommarstuglik” och mer stilrent stram. Därför har vi sålt/slängt alla blå/vita och fräscha New England-aktiga möbler och inredningsdetaljer. Jag ska försöka måla upp en bild av hur vi tänker oss vardagsrummet i framtiden. Vi vill att det ska vara supermysigt och att man verkligen ska vilja hänga där efter middagen (som man snart äter i det nya köket). Risken är annars att man aldrig kommer vidare från köksregionerna… Därför kommer vi “grunda golvet” med mörka orientaliska mattor (nästan täcka golvet helt). Sedan kommer vi sätta in en gigantisk u-soffa i något mysigt material, kanske manchester. Vet inte om jag tycker att det är ett trendmaterial som vi kommer tröttna på om ett år när vi väl ska inreda, men just nu känns det rätt. Soffan kommer iallafall dominera hela rummet. Det enda som får vara kvar i övrigt är soffbordet och pianot. I det här rummet ska man mysa, inget annat. Vi ska även platsbygga så många bokhyllor som väggarna tål, för annars har jag inte en chans att få plats med alla böcker.

Vi har även beställt en TV-/musikmöbel från Montana som kom igår faktiskt. Den är i samma krämvita färg som väggpanelen, så den ska mer eller mindre vara “osynlig”. Vi tänker även byta ut alla fönsterbrädor mot samma gröna marmor som vi har i köksbänkarna – Guatemala verde. Hela rummet kommer med andra ord bli mörkare – och förhoppningsvis mysigare, eller vad tror du? Låter det inte som en bra plan? Sedan kommer pricken över i bli att vi installerar en liten kamin – för mysets skull!

Så här fin blev vår nya matta under matbordet
Ricky för över pengar inför köpet
Mattan fick följa med oss hem i bilen
Kolla särskilt in de vackert knutna mattfransarna!
Visst är mattan vacker?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *