Ordentliga ungdomar. Kanske för ordentliga?

Kanske för att jag har barn i den åldern, kanske för att jag älskar Billie Eilish, kanske för att jag är nyfiken på människor i största allmänhet och framtidens människor i synnerhet. Jag är mycket fascinerad av nästa generation – Z. Den unga generationen (mellan 15 och 24 år) som inte flippar ur, inte dricker alkohol, äter klimatsmart mat (gärna vegansk), inte använder ord och begrepp som inte är PK, är generellt ordentliga och moraliska och pluggar som aldrig förr. Och ständigt är uppkopplade.

Följ min blogg med Bloglovin

Det var inte bättre förr…

Men jag tror ändå att det är nyttigt att vara lite vild och galen när man är ung. Att inte vara så kontrollerad eller ta på sig för mycket ansvar, för tidigt. Jag menar, när ska man annars flippa? Inte när man väl sitter där med heltidsjobb, ett par barn och räkningar för hus, el, vatten och allt annat som måste betalas. Man ska vara fri och oansvarig någon gång i sitt liv och någon bättre tid än när man är ung och barnlös finns väl inte?

Jakten på perfektion

Den trista sanningen är ju att dagens ungdomar mår psykiskt dåligt. Alltför många har depressioner, panikångest, ätstörningar och självskadebeteenden. Kan det bero på de höga kraven de lägger på sig själva? Att kontrollera hela sin tillvaro så att den alltid är perfekt. Utseendet, vikten, skolresultaten, det sociala livet… Allt ska vara perfekt. Och allt kan jämföras med alla “lyckade” människor och miljöer som finns online.

När kommer de ungas backlash?

Detta är min egen amatörpsykologiska teori, men jag tror att den som är för kontrollerad när hon/han är ung kommer att uppleva ett bakslag förr eller senare. Dagens unga har så bråttom att komma in i vuxenlivet. Njut istället, är mitt råd. Ta den tid du behöver och var ung och ansvarslös så länge du kan. Tids nog kommer alla krav och måsten som hör vuxenlivet till.

Så alla ni vuxna unga, ta ett råd av en medelålders tant:
– Ni har massor av tid – se till att njuta av den!

 

1 Comment

  1. Fredrika Selen

    Hello! I’m really glad that you like it – thank you for your nice words! I don’t do newsletters, but if you follow me via Bloglovin you can get a push every time I update the content. Just follow the link at the top of every blog post. Welcome back!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *