Nytt år. Nya föresatser.

Det är alltid samma sak i början av ett nytt år. Jag har njutit för mycket av det goda hela hösten och peaken kommer under julen då jag verkligen ”svullar”, vilket i mitt fall betyder att jag tillåter mig att äta och dricka precis vad jag vill. Och eftersom jag är en livsnjutarpersonlighet som, liksom så många andra, älskar goda viner, iskall öl och mat med mycket grädde och smör – och ost. (läste förresten på fönstret till en fantastisk ostbutik här i Malmö följande citat: ”The secret ingredient is always cheese”). Och så är det verkligen. För att inte nämna allt som är sött och gott, som plockgodis, choklad, lussekatter (som jag brer smör på till frukost) och glass. Mmmmm.

Livet är till för att njutas! Till en viss gräns: när jag ställer mig på vågen och väger som en normalbyggd, normallång man. Och inga kläder sitter snyggt. Det är framför allt det sista som stör mig. Jag älskar mina färgglada, roliga kläder och när de inte funkar längre, då är det dags!

Följ min blogg med Bloglovin

Vilken diet ska man då välja?

På sistone har jag märkt att det är svårare att gå ner i vikt. Det beror naturligtvis på åldern, på klimakteriet. Förbränningen går helt enkelt långsammare. Förr räckte det att jag tränade lite mer för att kunna hålla vikten. Idag känns det som att allt sätter sig direkt och det kvittar att jag tränar nästan varje morgon. Jag inser att det är kosten som måste förändras och det radikalt.

Jag har aldrig hållit på med olika dieter.

Tror inte på det i längden och jag är alltför glad i min mat och mitt vin för att kunna hålla en diet någon längre tid. Dessutom är jag så dålig på att satsa på bara EN enda filosofi. Såklart har jag testat lite grann. 5:2, pulver, skippa kolhydrater, Viktväktarna, skippat frukost (6:8) etc. Men ovanligt lite jämfört med de flesta, tror jag. Jag var inne på att börja med Viktväktarna, för många väninnor har lyckats bra med deras program. Men jag är skeptisk mot det här med att räkna points. Jag tror man fixerar sig för mycket vid det och bryr sig mindre om vad man får i sig. Jag menar… Jag hade kanske bränt alla mina points på helgens vin och sedan hade jag inte haft några kvar till det som faktiskt ger min kropp näring…

Till lunch blir det kyckling, fisk eller kött och massor av grönsaker – kokta, grillade och råa. Vi har hittat en kanonrestaurang nära jobbet som dukar upp en gigantisk buffé med olika rätter och tillbehör. Men också med generöst med grönsaker. Perfekt för mig att kunna välja vad jag vill (så länge jag har stark karaktär)! En av mina favoriter är nämligen pommes frites. Ibland när jag går på restaurang kan jag välja en rätt bara för att den innehåller pommes frites. Och dessa ljuvliga potatisstavar finns på buffén…

Min underbara man lagar all mat

Har jag berättat att min man, min Ricky, är fantastiskt duktig på att laga mat?  Och alltid lagar all mat. Det är mycket sällan jag lagar mat nuförtiden (förutom risotto och desserter – och bakning). Och nu ställer han upp för mig till 100% och lagar goda grönsaker i ugn eller på spisen. Han dukar också upp färska grönsaker såklart. Till det har vi någon god råvara – fisk, kött, köttfärs, kyckling.

Bästa tipset på crunch till maten 

Jag älskar grönkålschips! Bästa och nyttigaste snackset och perfekt på alla rätter. Det ger den där lilla krispiga konsistensen som man gärna vill ha på en perfekt tallrik. Och så är det så enkelt att göra! Sätt ugnen på 150 grader. Riv grönkålen i lite mindre bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över olivolja (ett par matskedar). Lite flingsalt och så skjuts in i ugnen 20 minuter. Klart!

Så vad valde jag?

Svaret är: min egen hemsnickrade diet som bygger på sunt förnuft. Visserligen mitt, men ändå! Jag har regelbundet börjat äta frukost. Lätt A-fil med blåbär och chiafrön, eller havregrynsgröt med äpplemos och lättmjölk, eller 2 knäckebröd med keso. Och så kaffe med mjölk och en ingefärsshot. Den senare är så busenkel att göra så den gör jag själv – med citroner, ingefära, chili och honung. Känns bra på något sätt. Och så vaknar man av den!

Boken till vänster: Bli din egen hälsoingenjör av Ewa Meurk har varit en stor inspirationskälla och pepp. Kan jag varmt rekommendera!

Men helgen då?

Jag var mest orolig för hur jag skulle kunna disciplinera mig på helgen. Jag bestämde mig direkt för att jag får dricka vin på helgen. Lite mindre bara. Vin är mitt ”wild card”. Jag ska däremot försöka äta nyttigt även i helgen, och undvika sötsaker och fet mat. Jag blev sjukt sockersugen första lördagskvällen, efter middag och ett par glas vin. Då kom jag på: vi har skumtomtar kvar sedan jul! Vet du hur många kalorier en skumtomte innehåller? 21 kalorier! Bästa sättet att bota sötsug! Jag åt 3 skumtomtar och kände mig tillfredsställd. Jag fattar att det inte finns någon näring eller något nyttigt alls i skumtomtar, men som nödlösning när jag inte kan stå emot sötsuget, är de perfekta!

Nuförtiden är det enkelt att äta nyttig lunch. Kolla bara bilden ovan! Tack till Restaurang Malmö!

Hur har det då gått med ”mitt nya jag”?

När jag skriver detta har det bara gått två veckor, men – jag har gått ner 3,5 kg! På två veckor! Och jag är aldrig hungrig och känner mig glad och pigg. Den här kosthållningen ska ju hålla hela livet, så det får ju inte bli alltför ”hard core” Jag kommer unna mig ibland, men på ett mer medvetet sätt. Håll koll, jag kommer uppdatera om vad som händer framöver!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *